![]() |
piekłam dziś pierniczki z mamą <3 |
Składniki:
1/2 kg mąki
400 g miodu
szklanka cukru
1/4 kostki margaryny
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawa do pierników
Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy
razem aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i
pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać). Gdy
nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę
oczyszczoną oraz jajka. Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy i bierzemy się za
wycinanie i formowanie samych pierniczków.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na
grubość około 1/2cm. Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy
różnokształtne pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z
nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków
warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do
ciasta, albo ozdobić lukrem.
Pierniczki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10
minut.
Nasze korzenne pierniczki najlepsze będą po około 2-3
dniach, kiedy skruszeją.
Smacznego .! <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz